ТЕАТРАЛНА МОЗАЙКА

  Театралната дейност е емблематична за нашето училище, затова днес в Театралната ни мозайка ще ви представим подбрани наши постановки на чужди езици. Приятно гледане!

Theater


  На 22.02.2020г в РДТ „Николай Хайтов“ в Смолян се проведе областния кръг на Фестивал на авторска драматургия и театър на английски език за учебната 2019-2020г. Във втора възрастова група-8-12 клас- наградата Диплом и представяне на национално ниво на фестивала, спечели пиесата на ЕГ “Иван Вазов“-Смолян „Магията на театъра“, с ръководител Людмила Тенева.
  Днес имате възможност да изгледате представлението, ако сте го пропуснали или просто да му се насладите отново. Много от актьорите са абитуриенти през тази година и ги виждаме за последен път на сцената на този фестивал. Ще ни липсвате, момчета и момичета! Браво и попътен вятър!

Английски театър 2020


  "Радостите на свободата" е постановката ни от Националния фестивал за училищен театър на немски език през 2017г. Темата на фестивала през същата година беше "Свободата", а Ния Кокарова от 12 клас тогава спечели Наградата за най-добра актриса.
  Другите наши участия във фестивала са през 2016 и 2019, когато взехме наградите за най-добър оригинален сценарий.
  През 2020 година Националният кръг на фестивала се отложи заради пандемията, но нашата трупа още през февруари се класира за участие в него. Все още се надяваме, че той ще се проведе и тогава ще можем да представим пред смолянската публика и тук актуалната ни постановка, която носи заглавието "Дневникът или Грешка в системата".
  Засега ви пожелаваме приятно гледане с една от най-сполучливите ни авторски творби.

"Радостите на свободата" постановка на немски език 2017


  Постановката ни "Животът е сън" по едноименната пиеса на бароковия испански писател Педро Калдерон де ла Барка беше представена на 21-то издание на Националния конкурс за училищен театър на испански език на 22 февруари 2020 в учебния театър на НАТФИЗ в София. Нашето осмо участие в конкурса завърши с триумф, като трупата ни спечели четрите най-важни от общо 8 възможни награди в категория Б /за училища с втори чужд език испански/, в конкуренция с още 7 училища от цяла България: Наградата за най-добра пиеса, равностойна на 1 място; Наградата за най-добро общо изразяване на испански език на цялата група; Наградата за най-добър актьор в главна роля за Лъчезар Цанков от 12в клас /Сегизмундо/ и Наградата за най-добър актьор във второстепенна роля за Калин Петров от 12в клас /Басилио/.
   Кратко описание на сюжета: Мъдрият и учен крал на Полша Басилио най-после се сдобива със син, но плаща жестока цена. Появата на дългоочаквания принц Сехисмундо е съпътствана от мрачни предчувствия, които до едно се сбъдват. Преди да го роди, майка му е измъчвана от кошмари, че от утробата й излиза звяр, който я разкъсва, а при самото раждане, съвпаднало със слънчево затъмнение, умира. Овдовелият крал, който е и астролог, разчита всичко като зла поличба, насочена в крайна сметка срещу него и трона. Той не е зъл и не убива момчето, но го затваря в непристъпна кула, където да расте тайно, далече от света и хората. Иска да провери дали съхранен от покварата на света и обучаван в познание и нравственост от единствения човек, когото вижда – своя възпитател Клоталдо, синът му все пак ще се превърне в звяра от пророчеството. Когато Сехисмундо става мъж, кралят нарежда той да бъде отнесен, докато спи, в двореца, за да може да се събуди като принц. Всички се държат с него така, сякаш всичко досега в живота му е било кошмарен сън. Бързо обаче новият владетел разкрива и светлите, и тъмните страни на своята потискана природа: воден от гнева си, той хвърля през балкона един слуга и се държи агресивно с всички около себе си, дори опитва да насили Росаура, дошла чак от Русия в търсене на възмездие за изгубената си чест. Накрая Сехисмундо, върнат от баща си отново в затвора и освободен от народа, преживява катарзис и разсъждавайки над смисъла на живота, се превръща в добрия и справедлив владетел, напук на съдбата.
  Други важни персонажи са: Астолфо, братовчед на Сегизмундо и претендент за полския трон, цел на отмъщението на Росура; Клоталдо, близък съветник на краля и баща на Росаура; Кларин е шут и спътник на Росаура, а Естреля също е братовчедка на принца и възможна наследница на трона, която е влюбена в Астолфо.
  Приятно гледане!

La vida es sueño